Kablage i batterilåda

Dags för dragning av HV(Hazardous Voltage)-kablage i batterilådan. 

Batterimodulerna, med vardera 30V sammankopplas med två parallella 12mm2 kablar.
Packets yttersta anslutningar (mot kontaktorerna) får en 20mm2 kabel.
Mellan undre och övre delen av moduler i packet används en isolerad aluminiumledare. Anledningen är den lite trånga vägen som denna ledare måste ta, samt att längden på denna kräver lite mer styrsel än vad en kopparkabel med samma yta skulle ge. Denna tillverkas av en 2x12mm aluminumprofil omsluten av en tjock orange krympslang. Orange eltejp och orange krympslang finns att köpa från HellermannTyton.
www.hellermanntyton.se, Perfekta lösningar för allt omkring kabel. 


För att få ett isolerande skydd i batterilådan så har denna försetts med en akrylplastskiva limmad i lådans lock. Sidorna har också samma typ av skydd, med dessa lexanskivor sitter monterade mot batterimodulerna.

Bilden visar plåtkåpan över den undre delen av det bakre batteripaketet. Notera de tre hålen för luftcirkulation. De yttre rektangulära hålen är också för att kunna sticka igenom de orangea kontaktboxarna vid montering av kåpan.Första kontaktorn monterad, den är skruvad med M5 insex skruvar i stålblindmuttrar. Dessa är att föredra före aluminiumblindmuttrarna eftersom de i stål knappt sticker upp något från plåten.


Kontaktorns ena ledare kommer att gå till HV800-kontaktens PLUS-pol och den andra till det undre batteripackets mest positiva sida.

Tanken med de förmonterade orangea boxarna för HV800-kontakt och HVMSD är också att inga spänningsförande kablar skall hänga löst under momentet när locket monteras. Det är trots allt 150V i det under batteripaketet och utan extern säkring. Gissar att 3000A även kortvarigt kan spraka till rätt friskt.
Det vita till höger i bilden är luftkanalen från lönngolvet.

Skenorna som håller modulerna på plats i överkant har försett med små konsoler för att kunna montera de orangea boxarna, satan vilken tid det kan ta att tillverka två små futtiga aluminiumbitar.
Kommentarer